Portada metalls destil2013
METALLS D’ESTIL, SB Produccions 020
SPANISH BRASS LUUR METALLS
Pep Gimeno “Botifarra”  

El projecte està basat en part de les cançons que Pep “Botifarra” ha anat recopilant al llarg de la seva trajectòria artística, algunes de les quals tenen el seu origen en l’etapa històrica en la qual la cultura àrab va estar arrelada a la Península Ibèrica i unes altres procedeixen de la tradició musical de la Corona d’Aragó. Aquesta fusió de cultures va donar com a resultat una quantitat de cançons que barrejaven elements vitals en la música com el ritme, que la majoria de les vegades és ternari, i les melodies que tenen un clar tint morisc.

En el cas de Metalls d’Estil, el repte resideix a adaptar a un context contemporani i en format de música de cambra tot aquest material, destacant l‘absència en l’obra dels instruments característics d’acompanyament per a aquest tipus de cant, que són instruments de corda juntament amb alguns instruments tradicionals de percussió.

L’obra pretén aprofitar la riquesa melòdica que caracteritza els “pals” del Cant d’Estil que estan replets de melismes i elements barroquitzants en la melodia i fusionar-los amb el llenguatge contemporani cambrístic que avui dia pot desenvolupar un quintet de metalls de l’envergadura dels Spanish Brass Luur Metalls, tot això sense que desaparega l’element bàsic que és la melodia de les diferents cançons que el projecte compila, de les quals destacarem algunes com: el Fandango, la Jota, Nadales, Cuplé, Cançons de Batre, Cançons de Bressol, Havaneres, Vetlles, ...

Tot això ens porta a una gran transformació musical que permetrà gaudir als amants del folklore i de la música de cambra d’una obra de gran llum i nitidesa amb la veu de Pep Gimeno i el virtuosisme dels membres del quintet, tots ells referents en cadascun dels instruments que toquen per als centenars d’estudiants que anualment passen per les seues masterclass i trobades de metalls que organitzen a tot el món.
La plantilla és l’habitual del quintet de metalls: 2 trompetes, 1 trompa, 1 trombó i la tuba als quals s’afegeix la veu del cantaor.

Ramon Cardo

TrackInfoAudio
Obertura Ramon Cardo
Sant Antoni de Gavarda Tradicional Àudio
Cançó de Batre Tradicional Àudio
Malaguenya de Barxeta Tradicional  
L'ú d'Aielo Tradicional Àudio
Habanera Tita Tradicional Àudio
La Folia Tradicional Àudio
Jota Improvisada Tradicional Àudio
Casamiento de Maria "La Xapa" Tradicional Àudio